Sung Zang op de Landelijke Technische Cursus

Zondag morgen, 07:45 uur gemeld bij de voordeur van sahyun Martijn: we gaan op pad naar Vianen en deelnemen aan de 1e Landelijke Technische Training van 2024. Sahyun gaat daar lesgeven, zelf ga ik meedoen. Onderweg stapt ook boosabum Bob in en na een rit van goed 2 uur zijn we, mooi op tijd, in de sporthal.

Stipt om 10:30 uur wordt de dag geopend. Ongeveer 80 deelnemer, van 2e gup tot en met 6e dan, jong en oud. Voor de mensen met rood en rood-zwart is het veelal de eerste deelname en ze maken zo kennis met heel veel mensen die ze in de toekomst nog heel vaak zullen treffen.   

Saseong Van de Mortel heet namens het voltallige CTO (11 leraren!) iedereen van harte welkom en praat ons alvast bij over ons programma voor vandaag. Natuurlijk beginnen we met een flinke warming-up. Deze wordt gegeven door sabum Rory en de toon wordt direct gezet: flink in beweging, alleen en in twee tallen met heel veel verschillende oefeningen. Flink zweten maar heel veel lachende gezichten en veel lol met de, soms, uitdagende oefeningen. Dat is direct al een meerwaarde van de LTC: je doet inspiratie op voor de eigen trainingen: nieuwe oefeningen en een andere aanpak.

Daarna wordt gesplitst op graduatie en gaan we de “eigen” tuls behandelen. Steeds behandeld een andere sahyun of sabum een van deze tuls. We lopen de tul, de technieken worden uitgelegd, je krijgt feedback, er worden tips gegeven, details besproken en er kunnen vragen worden gesteld. Soms ook met kussenwerk om de kracht van de techniek te testen of te laten voelen (een beenveeg is harder dan je denkt!).

Ook hier een meerwaarde dat iemand anders je de tul en technieken uitlegt met net weer andere aandachtspunten en accenten. Soms nieuw en soms een bevestiging van wat je al weet.

Ook tijd voor een geschiedenis les. Dat is zo langzamerhand een specialiteit van “onze sahyun”! Hij verteld over de periode van de Yi dynastie, de 16e eeuw. Een periode waarin flinke veldslagen zijn uitgevochten. Drie van de tuls hebben een relatie met deze periode: Choong-Moo (voor je 1e dan), Choong-Jang (voor je 3e dan) en So-San (voor je 6e dan). Na deze uitleg gaan we in 2 groepen een veldslag naspelen en elkaar met kussentjes “te lijf”. Dikke fun! Want dat is ook een doel van de dag: leuk met elkaar trainen.

Een ander interessante bijdrage komt van sahyun Ron: we hebben allemaal de saju jirugi en saju makgi geleerd, de “vierhoeks trainingen”. Maar je kunt natuurlijk ook oefeningen in 6 richtingen doen, of in 9, of 12 (de klok). Dat vraagt creativiteit en coördinatie en daar gaan we mee aan de slag: maak je eigen oefening met verschillende technieken uit je laatste tul. Leuk en moeilijk! En doe het voor (spannend!).

Nadat we als groep de laatste van onze tuls behandeld hebben is het alweer 14:30 en wordt de dag afgesloten. Grand master Van de Mortel bedankt ons allemaal voor onze aanwezigheid en onze inzet en vraagt iedereen om de volgende keer ook weer te komen (“kom niet alleen voor je aantekening!”).

Ons rest de rit naar huis en deze is door de leuke gesprekken (over werk, privé, plannen, Taekwon-Do, film, boeken, avonturen) zo maar voorbij.

Een hele leuke en leerzame dag, ontspannen en ingespannen, geleerd en met anderen getraind. Zeer de moeite waard!

Boosabum Jonny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.