Niven geslaagd voor zwarte band!

      Geen reacties op Niven geslaagd voor zwarte band!

Donderdag 15 februari 2024 was een spannende dag bij Taekwon-Do school Sung Zang. Niven van der Werf deed namelijk examen voor zijn 1e dan zwarte band.
Een zwarte band examen is een van de grootste mijlpalen in een Taekwon-Do carrière, dus daar gaat veel voorbereiding in zitten. Na de jeugd- en junioren/seniorentrainingen was het aan Niven om zijn kunsten te vertonen.

Een mooi aantal Sung Zangers bleef om te kijken, samen met Nivens ouders en zusjes. Boosabum Margarida trad op als sparringspartner en sahyun Martijn nam het examen af.

Traditiegetrouw werd het examen afgetrapt met een serie technieken op kussens en daarna de tul (patronen). Sahyun Martijn vroeg in totaal zes van de negen tul: Chon-Ji, Do-San, Yul-Gok, Toi-Gye, Hwa-Rang en Choong-Moo. Vooral met de schoppen in de hogere tul wist Niven te overtuigen. De gesprongen 360 graden draai in Choong-Moo was ook uitstekend.

Na de tul kwam de stapsparring aan de orde. Van drie naar twee naar één stap sparring, steeds met technieken die sahyun Martijn opgaf. Geen ingestudeerde rijtjes dus (daar hebben we de tul al voor), maar improviseren binnen de vormvereisten van de sparringssoorten. Ondanks dat Niven en Margarida nauwelijks samen voorbereid hadden, ging dit prima. Ook de mobum matsogi (wel ingestudeerd, met een serie spectaculaire technieken) gingen goed, dus konden de safeties (o.a. hand- en voetbeschermers) aangetrokken worden.

In het sparringspotje met Margarida viel op hoe soepel Niven dubbele schoppen en combinaties uitvoert. Daarna volgde twee minuten sparring met de sahyun (die zeker anderhalf keer zo zwaar is). Ook daar wist Niven zich goed mee te redden. Goed gevochten!

De hosin sul (zelfverdediging) was met sahyun Martijn. Die was blij dat hij de meeste safeties aangehouden had, want Niven schopte, stampte, kniede en sloeg zich stevig door alle aanvallen heen.

Als laatste werden er vijf verschillende breektesten uitgevoerd. De planken werden vastgehouden door Margarida en boosabum Liam. De gedraaide precisie (een plank, met één hand vastgehouden) deed Niven met een mooie bandae dollyo (gedraaide hieltrap), waarmee hij het middenstuk uit de plank schopte (dus in drie stukken).

Een gesprongen yop (zijwaartse) en een combinatie van yop en bandae dollyo volgden en gingen door, voor de powerbreaks aan de beurt waren. De naeryo taerigi (hamerslag) door twee planken ging direct, de yop door drie planken had twee pogingen nodig, waarbij er twee van de drie planken braken.

Sahyun Martijn had niet veel tijd nodig om de uitslag te bepalen. Niven is geslaagd voor zijn zwarte band. Daar hoort nu ook officieel de titel assistent trainer bij, dus hij wordt nu standaard aangesproken met boosabum Niven!

Van harte gefeliciteerd! Mooi examen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.