Sabum David Abdoel (5e dan) had sahyun Martijn Lindeboom van Sung Zang Groningen uitgenodigd om les te komen geven bij zijn Taekwon-Do school Twimyo in Zaandam. Op 28 september van 19 tot 20 uur waren eerst de oudere jeugd en daarna van 20 tot 21.30 uur de volwassenen aan de beurt. Sahyun Martijn heeft zich voor de lessen laten inspireren door zowel de geschiedenis van Korea en de tul die daarmee te maken hebben én de trainingscyclus van Taekwon-Do.
Op de website van Twimyo staat een leuk verslag en op hun Facebookpagina kun je een filmpje bekijken van beide trainingen. Dit verslag gaat ook wat dieper in op de thema’s van de lessen.
De trainingen waren druk bezocht (21 jeugd en maar liefst 30 volwassenen) en er werd hard gewerkt. Sahyun Martijn was onder de indruk van de inzet en het enthousiasme en had veel plezier met het geven van de trainingen.
Drie koninkrijken van Korea
Tijdens de jeugdles werd er een spel gespeeld, geïnspireerd door de periode uit de Koreaanse geschiedenis waar de meeste tul op gebaseerd zijn: de drie koninkrijkenperiode, die liep van ongeveer de tweede eeuw voor Christus tot het jaar 668 na het begin van onze jaartelling. Maar liefst 8 van de 24 tul hebben met deze periode te maken, namelijk: Won-Hyo (4e tul), Hwa-Rang (8e tul), Kwang-Gae (10e tul), Ge-Baek (12e tul), Yoo-Sin (17e tul), Yon-Gae (19e tul), Ul-Ji (20e tul) en Moon-Moo (21e tul).
Voor het spel werd de jeugdgroep in drie teams verdeeld, namelijk de koninkrijken Silla, Baekje en Koguryo. Elk team kreeg een eigen beginhouding: moosa junbi sogi B voor Silla (Yoo-Sin tul begint zo, met de vuist op de rechterheup. Kim Yu-shin was een van de belangrijkste generaals van Silla), narani junbi sogi voor Baekje (de beginhouding van Ge-Baek tul. Gyebaek was de generaal die het tegen Yu-shin opnam) en moosa junbi sogi A voor Koguryo (de 19e tul begint met de vuist op de linkerheup en Yeon Gaesomun was generaal en heerser van dat land tot vlak voor het einde van de drie koninkrijkenperiode). Let op de verschillende schrijfwijzen: Taekwon-Do Koreaans en hedendaags Koreaans zijn niet helemaal hetzelfde.
Elk land kon in de training punten verdienen door goed samen te werken en snel te zijn in verschillende spellen. Uiteindelijk won team Silla, net als in de echte geschiedenis. In het jaar 660 stond Yoo-Sin tegenover Ge-Baek met het leger van Silla (50.000 man), aangevuld met zo’n 130.000 Tang Chinese soldaten op het slagveld van Hwangsanbeol. Ge-Baek had maar 5.000 krijgers, maar wist het lang vol te houden tegen de overmacht. Uiteindelijk verloor hij toch en Baekje werd veroverd door Silla.
Yon-Gae had veel oorlogen gevoerd tijdens zijn leven en de bevolking en de economie waren in slechte conditie toen hij in 665 overleed. Conflicten over zijn opvolging verzwakten het land nog verder, waardoor Silla ook Koguryo kon veroveren in 668. Voor het eerst was het Koreaanse schiereiland toen één land: groot Silla.
Trainingscyclus van Taekwon-Do
Bij de volwassenen ging de training van start met een zogenaamde ‘Poolse warming-up’: veel verschillende, snelle, korte partneroefeningen om snel warm en soepel te worden. De dertig deelnemers waren fanatiek en enthousiast, dus al snel spatte het zweet in het rond.
De trainingsonderdelen volgden elkaar snel op: sparringscombinaties, gedraaide schoppen, conditie, lenigheid en kracht. Tijdens een kort rustmoment legde sahyun Martijn uit over de trainingscyclus van Taekwon-Do: fundamentele bewegingen, conditionering, tul, sparring en zelfverdediging. Elk van de onderdelen is nodig om een complete Taekwon-Doïn te worden (nog afgezien van de mentale kant en de Do van Taekwon-Do natuurlijk).
De les ging verder met tul op ieders eigen niveau, waarbij sahyun Martijn en sabum David rondliepen en de verschillende groepjes aanwijzingen gaven. Het laatste onderdeel was het vertalen van een beweging uit de tul naar een zelfverdedigingssituatie. Daarvoor moet je eerst weten wat die beweging eigenlijk is in de tul (aanval/ verdediging en hoe de kracht overgebracht wordt), voordat je kunt bekijken of en hoe die beweging in een echt gevaarlijke situatie toepasbaar is. Die laatste stap is natuurlijk het moeilijkste, dus daar werd extra persoonlijke aandacht aan besteed.
De beide trainingen werden afgesloten met een groepsfoto en aan het einde van de training kreeg sahyun Martijn ook nog een cadeautje. Na uitgebreid napraten vertrok hij rond half elf terug naar Groningen. Een geslaagde, leuke set trainingen en een mooie manier om binnen ITF Nederland van elkaar te leren.