Het zijn vreemde tijden en het is niet makkelijk om binnen te zitten, afstand te moeten houden en niet te weten wat de toekomst brengt. We zouden natuurlijk bij de pakken neer kunnen gaan zitten, maar dat past niet goed bij Taekwon-Doïn. De grondbeginselen van Taekwon-Do omvatten immers ook doorzettingsvermogen (in nae) en onoverwinnelijkheid van geest (baekjul boolgool). Daarnaast is zelfbeheersing (guk gi) van belang om bijvoorbeeld écht 1,5 meter afstand van mensen te houden.
Natuurlijk is het verstandig om door te trainen, omdat als je fit bent, je beter tegen ziekten bestand bent. Blijf dus ook de oefeningen uit onze vorige mail doen, dan kom je sterker, fitter en leniger uit deze crisis.
Om iedereen te helpen actief te blijven, hebben we daarom voor Sung Zang-leden en alle andere Taekwon-Doïn die mee willen doen de saju-uitdaging bedacht!
Zoals jullie weten zijn er 24 tul (patronen) in Taekwon-Do, voorafgegaan door twee saju’s. In het Nederlands noemen we dat vierhoekstrainingen, omdat je de te oefenen technieken in vier richtingen uitvoert (in het Engels heten ze ‘four direction’ oefeningen).
Hier zie je een filmpje van de oorspronkelijke digitale encyclopedie van generaal Choi Hong Hi, waar Saju Makgi gedemonstreerd wordt.
Wat niet veel mensen weten, is dat er naast Saju Jirugi (de eerste vierhoekstraining) en Saju Makgi (de tweede) nog een derde saju bestaat: Saju Tulgi (zie voor uitleg onderaan dit bericht). Deze vierhoekstraining hoort bij de 8e tul (Hwa Rang) en wordt niet zo vaak getraind.
Feit is dat saju’s op meer manieren uitgevoerd kunnen worden en dat wordt dus de saju-uitdaging. Bedenk een eigen saju (bijvoorbeeld met technieken uit je nieuwe tul, of helemaal zelf bedacht), oefen die een tijdje en maak er dan een filmpje van, die je opstuurt naar sahyun Martijn, of die je plaatst onder het saju-uitdagingsbericht op de Facebook pagina van Sung Zang.
Hou als regel aan dat je saju twee stappen heeft (bijvoorbeeld één naar achteren, een naar voren en dan draaien, zoals in Saju Makgi), dat je die in vier richtingen uitvoert en dat je zowel rechts- als linksom loopt!
Train ze, film ze en deel ze, we zijn heel benieuwd naar jullie sportieve creaties!
Hieronder bladzijde 108-119 uit deel 10 van de Encyclopedia of Taekwon-Do door generaal Choi Hong Hi, waarin met foto’s en tekst Saju Tulgi uitgelegd wordt.
Bekijk hier de inzending van Marcel: Saju jirugi, saju makgi en de zelf bedachte saju sonkal, niet alleen normaal uitgevoerd, maar ook met jang bong (lange stok): http://tiny.cc/3xybnz
Boosabum Sandra heeft ook een saju ingestuurd. Het is saju bandae dollyo chagi, waarmee je een moeilijke schop uit Eui-Am (13e tul) oefent. Bekijk ‘m op de Sung Zang facebookpagina: https://www.facebook.com/sungzangtaekwondo/videos/178705833239006/
Ik heb zelf ook een vierhoekstraining opgenomen: Saju twimyo dwit chagi. Het is een combinatie uit Ul-Ji (20e tul): https://www.facebook.com/martijn.lindeboom.5/videos/3212521195425861/